Mi az a Zsebpénzügyes?

Zsebpénzügyes vetélkedő

Több száz magyarországi iskola több ezer diákja és több száz tanára mérettette meg magát ezidáig a Zsebpénzügyes pénzügyi vetélkedőn, amelyet az Intrum Zrt. 2017-ben indított útjára. A vetélkedő célja, hogy a fiatalok nemcsak személyes pénzügyeik kezeléséhez kapjanak segítséget, de a munkaerőpiacon is használható tudásra és tapasztalatra tegyenek szert. Miért érdemes a vetélkedőn részt venned? Hogyan jelentkezhetsz a Zsebpénzügyesre? Hogyan épül fel a vetélkedő? Következzenek a részletek!

Milyen célból jött létre a Zsebpénzügyes vetélkedő?

Az Intrum fontosnak tartotta, hogy edukálja a jövő generációit a pénzügyi tudatosság terén, ezért 2017-ben létrehozta a fiataloknak szóló Zsebpénzügyes vetélkedőt. Lehetőséget nyújt arra, hogy a középiskolás diákok játékos formában ismerkedjenek meg azzal a mindennapokban szükséges pénzügyi-gazdasági tudással, amely az iskolai oktatásból kimarad. A pénzügyek intézése ugyanis mindennapjaink része, helyes döntést pedig csak akkor hozhatunk, ha tisztában vagyunk a pénzügyi alapismeretekkel, fogalmakkal.

Zsebpénzügyes vetélkedő középiskolásoknak

Miért népszerű a Zsebpénzügyes a diákok körében?

>> A diákok pénzügyi-gazdasági ismereteinek bővítése és a tudatos pénzügyi gondolkodás népszerűsítése érdekében a vetélkedő olyan gyakorlati szituációk elé állítja a diákokat, amelyek a hétköznapi életben is felmerülhetnek.

>> A vetélkedő legnagyobb részében a csapatok egy kitalált startup fejlődését követhetik nyomon, online játékos feladatokon, majd élő csapatversenyen keresztül. A váratlan vállalkozói tűzoltások és tárgyszerű pénzügyi ismeretek mellett olyan soft skillekre is szükségük lesz a diákoknak, mint a csapatmunka képessége, a prezentációs készség, vagy a hatékony idő- és pénzbeosztás fejlesztése.

>> A vetélkedő nyereményekért indulhatnak a csapatok, ugyanakkor minden résztvevő nyer, hiszen a vetélkedő során gyakorlati pénzügyi, és a mindennapi élethez szükséges tudást szerezhet.

>> Az élő döntőben neves szakemberekből álló zsűri előtt versenyezhetnek a csapatok.

A Zsebpénzügyes vetélkedő állomásai
Jelentkezés

A Zsebpénzügyes vetélkedőre 2 fős csapatban lehet jelentkezni, itt a honlapon. Fontos, hogy a csapat mindkét tagjának 16 évnél idősebbnek kell lennie, de még középiskolás jogviszonnyal kell rendelkeznie az első forduló indulásakor. Emellett egy tanárt is szükséges felkérni, akinek szintén csatlakoznia kell a weboldalon. Ő lesz a mentor, aki segít a játék során. Egy tanárnak több csapata is lehet.

A vetélkedő menete

Az októberi első fordulót további négy követi egészen november végéig. Minden turnus rostaként működik, így csak az adott körben élen végző csapatok juthatnak tovább a következő fordulóba. Az élő döntőben neves szakemberekből álló zsűri előtt versenyezhet a fináléba jutott 8 csapat.

Így fog kinézni a vetélkedő 2023-ban!

A vetélkedő kerettörténete egy fiatalok által indított start-up vállalkozás fejlődését követi végig. A történet hősei, Fanni és Bence tavaly saját vállalkozásba kezdtek: újrahasznosított műanyagból 3D nyomtatóval egyedi, sorszámozott szemüvegkereteket gyártanak. Az ötletbe startupként vágtak bele, a cég azonban hamar kinőtte magát, most a diákok célja, hogy segítsék a vállalkozást a stabilitás és az anyagi biztonság megteremtésében. A csapatoknak a vállalkozás felvirágoztatásával kapcsolatos feladatokat kell megoldaniuk.

Első forduló:

>> A játék legelső fordulójában egy online feleletválasztós kvízzel találkozhatnak a csapatok, amelyek az alapvető pénzügyi és gazdasági ismeretek mellett a mindennapos életben előforduló helyzetekre épülnek. Minden kérdés esetében 4 lehetséges válasz közül kell majd kiválasztani a helyes megoldást.

Második forduló:

>> A második fordulóba továbbjutók egy szórakoztató, show jellegű online kvízben vehetnek részt. A feladatok továbbra is általános pénzügyi és életviteli kérdéseket tartalmaztak, összesen 24 darabot.

Harmadik forduló:

>> A harmadik forduló során egy többszintes kvízben kell bizonyítaniuk a diákoknak. A forduló 3 nehézségi szintből áll: minél nehezebb egy szint, annál több pontot ér a helyes válasz, de annál nagyobb pontlevonás is jár helytelen válasz esetén.

Negyedik forduló:

>> A negyedik forduló ismét online zajlik, és a gimnazisták által indított startup történetét viszi tovább. A 10 állomásból álló feladatsort maximum 6 óra alatt kell teljesíteni, és a helyes válaszok mellett ismét fontos lesz a gyorsaság.

Döntő:

>> A kétnapos budapesti döntőbe a legjobb 8 csapat jut tovább, akiknek egy esettanulmányt kell prezentálni a szakmai zsűri előtt. A rendezvényen készségfejlesztő workshopokon is részt vehettek, valamint egy rövid, de annál izgalmasabb villámkvízzel várjuk a diákokat.

Ismerd meg az Intrumot, a Zsebpénzügyes megalkotóját!

Az Intrum Zrt. Európa vezető követeléskezelési szolgáltatásokat nyújtó vállalatcsoportja, amely 2017-ben az Intrum Justitia és a Lindorff egyesülésével jött létre. A vállalat több évszázados múltra tekint vissza, Európa 20 országában is jelen van, több mint 10 000 munkavállalóval.

Az Intrum ügyfelei között cégek és szervezetek is találhatók, minden ágazatban segítenek a kintlévőségek kezelésében és a vállalkozások fejlesztésében. A piacon az Intrum nyújtja a legszélesebb körű szolgáltatáscsomagot: az adminisztratív, jogi és nemzetközi behajtáson túl megelőző szolgáltatásokkal és lejárt lakossági követelések megvásárlásával segíti üzleti partnereit.

Amikor a megbízók igénybe veszik a követeléskezelési szolgáltatást, azt szeretnék, hogy időben hozzájussanak a szolgáltatásuk, termékük ellenértékéhez, méghozzá egy sikeres megoldás útján. Az Intrum abban érdekelt, hogy az ügyfelek a tartozás megfizetése után is bízzanak a megbízókban és továbbra is az ő szolgáltatásait vegyék igénybe.

Az Intrum büszke arra, hogy tevékenysége során szem előtt tartja az etikus magatartást és arra törekszik, hogy az innovációt és a hatékonyságot képviselje az iparágban. Vezető szerepet vállal az egészséges gazdaság felé vezető úton. A vállalat célja, hogy tartós eredményeket érjen el, az államigazgatási szervekkel és más érintettekkel közösen megteremtse az egészséges gazdaság alapjait.