Töltsd le a Zsebpénzügyes appot okostelefonodra!
Katt ide a tudnivalókért!

Tudástár

Adózás

Adózás

Az adófizetés azt jelenti, hogy az adófizetők - magánszemélyek és a különböző szervezetek - bevételének vagy jövedelmének meghatározott része állami rendelkezés alá kerül a közkiadásainak fedezésére.

Tovább olvasom »
Munkavállalás

Munkavállalás

Egyetlen társadalom sem nélkülözheti a munkát, hiszen még a nem emberi munkával készült természeti kincsek, a begyűjthető, vadászható élelmiszerek sem férhető hozzá munka nélkül, azaz kijelenthető, hgy a munka a megélhetés feltétele.

Tovább olvasom »
Bankrendszer

Bankrendszer

A bankokat a modern gazdaság motorjának tekintjük, hiszen legfontosabb feladatuk a jelenleg felhasználatlan pénzmegtakarításainak begyűjtése, és azok kihelyezése a gazdaság pénzszükségben lévő tagjaihoz - így tartva mozgásban a dolgokat.

Tovább olvasom »
Bankszámla alapok

Bankszámla alapok

Ma már bankszámla nélkül nem létezhetünk, - ma Magyarországon minden banki tevékenység (átutalás végrehajtása, bankbetét lekötése, hitel felvétele…stb) elengedhetetlen feltétele, hogy bankszámlával rendelkezzünk.

Tovább olvasom »
Hitel

Hitel

A hitelnyújtás olyan banki szolgáltatás, amelynek lényege, hogy a bank – kockázatvállalása keretében – meghatározott pénzösszeget bocsát rendelkezésre ügyfele részére szerződésben meghatározott feltételekkel.

Tovább olvasom »
Követeléskezelés

Követeléskezelés

A gazdasági szereplők szinte mindegyike érintett a követeléskezelés témakörében, akiknek komoly likviditási gondot okoz, hogy kölcsönadott pénzükhöz, elvégzett munkájuk, leszállított árujuk, vagy szolgáltatásuk ellenértékéhez nem jutnak hozzá.

Tovább olvasom »
Megtakarítások, befektetések

Megtakarítások, befektetések

Aki úgy határoz, hogy bevételei egy részét megtakarítja, az gyakorlatilag jövedelme egy részének azonnali elköltéséről mond le, és egy jövőbeni kiadás fedezetére teszi félre. Így biztonságban érezheti magát váratlan helyzetekben vagy később megengedhet magának olyan dolgokat, melyere korábban nem volt lehetősége.

Tovább olvasom »
Biztosítások

Biztosítások

Különböző mértékben, de mindenkinek szüksége lehet biztosításra, hiszen az emberek többsége rendelkezik ingatlannal, nagyobb értékű vagyontárggyal, amelyek megrongálódása, megsemmisülése esetén azok önerőből történő pótlása csak komoly erőfeszítések révén lehetséges.

Tovább olvasom »
Pénzügyi alapfogalmak

Pénzügyi alapfogalmak

A pénzügy a gazdaság azon területe, amely a pénz kezelésének és hasznosításának módszereivel, eljárásaival foglalkozik. A pénzügyet egyaránt alkalmazzák a magánszemélyek, az üzleti vállalkozások, a szervezetek , valamint az állam gazdálkodásában is.

Tovább olvasom »
Vállalkozás

Vállalkozás

A vállalkozás hosszú távú működése során, terméket állít elő, szolgáltatást nyújt, miközben ezekkel anyagi javakat állít elő. Célja a fogyasztói igények minél magasabb szintű kielégítése, piacon maradás és profit elérése közben.

Tovább olvasom »